2014. november 20., csütörtök

Népszavazás - az aranyról

"Egyetért-e ön azzal, hogy a Svájci Nemzeti Banknak kötelező legyen a vagyona 20%-át aranyban tartania és hogy ez az arany Svájc területén legyen raktározva?"
A felvetést mind a parlament, mind a Nemzeti Bank és a gazdasági szereplők többsége is ellenzi. Ha ugyanis ezt a kötelező 20%-ot kellene tartaniuk, a Nemzeti Banknak nagyon nehéz lenne az 1.20-as CHF/EUR árfolyamot védenie, a frank túlerősödne, ami ártana az exportnak és a turizmusnak.
Az arany svájci raktározása azért problémás, mert az arany nem papíron, hanem fizikailag szokott gazdát cserélni. Ha pedig sürgősen el kellene adni valamennyit mondjuk New Yorkba, az üzlet késedelmet szenvedne.
Különösen most, amikor az arany ára az egekből éppen elkezdett lefelé szállni, nagyon rossz üzlet lenne nagyjából 65 milliárd frankért aranyat venni, hogy az aztán rögtön el is veszítse az értéke egy részét.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Nemzeti Bank nyereségén jelenleg a szövetségi kormányzat és a kantonok osztoznak, a bank gyengítéséből nekik is káruk származna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...